Moldova ESTE România, stimabile!

„Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie şi propriile provocări. Printre aceste provocări se numără faptul că Republica Moldova este o ţară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, care este scopul final, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova. Potențialul aici este foarte mare, aveţi un popor calificat şi harnic, există multe promisiuni în anumite sectoare pe lângă agricultură, şi asta include sectorul textil şi IT.”

O declarație „mică” a lui James Pettit, la fel de mică precum textul alocat de Wikipedia acestui domn, ambasador SUA în Republica Moldova. I-aș recomanda diverse manuale de istorie acestui om, cu referire specială la perioada Ștefan cel Mare (o perioadă în care țara sa nu exista încă!) despre care n-are cum să nu știe, dacă s-a documentat un pic înainte de a veni la post.

„Țară” multietnică? Ia să vedem ce spune Wikipedia despre Statele Unite ale Americii?

„Statele Unite ale Americii este o țară diversificată rasial și etnic. Sunt recunoscute șase rase: rasa albă, rasa indiană din America, rasa nativă din Alaska, rasa asiatică, negrii sau afroamericani, hawaieni nativi și alte rase insulare din Pacific. Americanii sunt, clasificați ca de origine iberică sau latinoamericană și ne-iberici sau ne-latinoamericani, latinoamericanii și ibericii din SUA sunt o etnie diferită care constituie cel mai mare grup minoritar din această țară.”

Ce mai „consideră” domnul Pettit?

„Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, cred că şi politica de aici, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure.”

Înțelegem de-aici următoarele:

  • că, de fapt, omul transmite un punct de vedere al politicii de la Washington, politică ce se face rațional și nu sentimental, popoarele mici nefiind luate în considerare decât la nivel declarativ, în realitate jocul între „dulăii” SUA și Rusia, ignorând și chiar folosindu-se de acestea, conform propriile interese;
  • istoria mai veche sau mai nouă nu are importanță pentru politica celor mari;
  • se dorește menținerea Moldovei ca zonă tampon, zonă gri, zonă de sacrificiu în diversele confruntări de diverse forme care probabil sunt estimate de politicieni.

„Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici în Republica Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oameni pentru ca ei toţi să contribuie pentru a face din Republica Moldova o ţară mai bună pentru moldoveni.”

Adică refacerea unui teritoriu național este în opinia acestui James Pettit „orice alt motiv”! Este limpede că nu putem avea un punct de vedere comun, din moment ce omul vorbește de alegeri „practice”, în vreme ce noi vorbim nu doar de alegeri emoționale, ci și de interese naționale, pe principiul cunoscut „unirea face puterea”…

Iar românii, în virtutea parteneriatelor cu SUA, în cadrul cărora militari români au plătit cu viața, s-ar fi putut aștepta la sprijin în refacerea granițelor naționale și nu la astfel de „declarații”…

Interviul în cadrul căruia ambasadorul și-a permis să facă astfel de declarații poate fi citit aici.

 

3 gânduri despre „Moldova ESTE România, stimabile!

  1. Adevărul e că UNIREA trebuia făcută încă din 1990, cu toate că nici acum nu e târziu.
    E un drept, e o realitate istorică de necontestat….DAR, România, prin reprezentanții ei de cacao (de-atunci…) trebuia să nu recunoască așa-zisa Republică Moldova care cică vorbește moldovenește, dar se înțelege de minune cu noi, românii, fără traducător.

    Puiul ăsta de lele, cam belaliu și alăturea de drum, îl trimit SCURT…UNDEVA!

    Apreciază

Comentați!