Brexit -14.06.2016

Serie dedicată urmăririi continue a evenimentelor asociate BRexit! În special prin prisma influențării/manipulării electoratului…


Știrile orei
Nu știu câți dintre noi realizează semnificația zilei de 23 iunie… Probabil că, luați de valul rotund al Campionatului European de fotbal, nu ne permitem luxul de a aprofunda importanța acestui moment… Totuși probabil că englezii, cei ce vor trebui să opteze între „Out” și „In”, sunt totuși mai conștienți de miza pusă în joc. Și-aici vorbim pe de o parte de miza modului de viață al fiecărui englez în parte, iar pe de altă parte de o altă miză, cea a însăși continuității proiectului UE. Pentru că, așa cum arăta Leo Zagami, Uniunea Europeană a fost creată doar ca o etapă a proiectului integrării globale sub un singur guvern mondial. Ori dacă englezii spun „out”, deja se dă semnalul dezintegrării UE și, cep puțin pentru moment, planul guvernului mondial va primi o lovitură ce va duce la întârzierea lui. Și oamenii ar putea primi acel moment de respiro, permițându-și poate chiar luxul de a gândi și înțelege despre ce este vorba…

Ce mai spun unii sau alții? Aflăm că fostul primar al Londrei, Boris Johnson, liderul campaniei pentru ieșirea Marii Britanii din UE la referendumul din 23 iunie, a comparat obiectivele Uniunii Europene cu cele ale lui Hitler, spunând ca ambii voiau unificarea Europei sub o singura autoritate”. Printre declarațiile lui Johnson:

„Napoleon, Hitler, diverși oameni au încercat asta și s-a încheiat tragic. UE este o tentativă de a face lucrurile prin metode diferite.”

„Însă există problema eterna, aceea că nu există o loialitate față de ideea de Europa.”

„Nu există nicio autoritate pe care cineva să o respecte sau să o înțeleagă. Aceasta duce la un vid democratic enorm.”

În replică, parlamentarul laburist Yvette Cooper, susținătoarea unui „In” britanic, l-a acuzat pe Johnson că joacă „jocuri foarte, foarte urâte”.

„Nu ar trebui să încerce să se joace cu cel mai întunecat și mai grav capitol din istoria Europei. UE a jucat un rol crucial în menținerea păcii în Europa de atunci.”

Și mi se pare că prin această afirmație, reală în sine, dacă ne gândim la confruntările militare de pe bătrânul continent, această afirmație nu face altceva decât să mizeze pe frică. Pe frica normală a oamenilor normali de ceea ce înseamnă mizeria războiului. Sau altfel spus, prin această afimație, stimata parlamentar oferă doar două opțiuni: acceptarea „jugului UE” sau războiul. Ca și când doar astea ar fi singurele opțiuni, uitând să recunoască faptul că războiul înseamnă nimic altceva decât eșecul oamenilor politici de a oferi conviețuirea pașnică a națiunilor. Și această manipulare subtil-grosolană mi se pare de neacceptat.

Cu zece zile înaintea referendumului britanic, aflăm, în urma unui sondaj de opinie, cum că:

„[…] cetățenii britanici care doresc ieșirea din UE au 10 puncte avantaj față de cei care vor vota rămânerea în blocul comunitar, potrivit ultimului sondaj realizat de ORB pentru publicația The Independent. Este cel mai mare procent înregistrat până acum de votanții pro-Exit. În urmă cu un an, când a a început seria acestor măsurători de opinie, majoritari, cu același procent (de aproximativ 55% dintre alegători), erau britanicii care credeau că ar fi mai bine pentru țara lor să rămână în Uniune.”

Reclame

Un gând despre „Brexit -14.06.2016

Comentați!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s