Brexit – 18.03.2016

Știrile orei

Serie dedicată urmăririi continue a evenimentelor asociate BRexit!
În special prin prisma influențării/manipulării electoratului...

Am găsit un articol al lui Valentin Naumescu intitutal sugestiv „Euroscepticismul britanic, o glumă. Urmează cel german. Intrăm în epoca Frauke Petry”. Articol care începe în mod abrupt astfel:

Întrebarea nu e dacă, ci când va întoarce Germania spatele Uniunii Europene. Ar putea fi vorba de câteva luni, câţiva ani sau cel mult încă o legislatură pentru inversarea curentului majoritar al opiniei publice. În climatul politic şi economic atât de volatil din vremurile noastre, o uşoară adiere a unui declin al economiei Germaniei, de exemplu, ar putea constitui scânteia care să arunce în aer totul. După acum şi alte evenimente neprevăzute sau conjuncturi nefavorabile (un eventual atac terorist, conflicte cu imigranţii etc.) pot oricând să modifice orientarea esenţială a societăţii germane, din proeuropeană în antieuropeană.

Cu alte cuvinte, pericolul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană e o bagatelă în comparație cu cel care se prefigurează: transformarea germanilor în anti-europeni! Ceea ce s-ar traduce în practică cu închiderea proiectului european!

Articolul susține, cumva logic, faptul că cetățenii germani au fost (și probabil încă sunt) adepți ai UE doar pe motiv că pentru economia germană, avantajele unei piețe comune europene (vorbind aici de exporturi), depășesc dezavantajele contribuției Germaniei la bugetul comun. Dar dacă la nivelul cetățeanului german obișnuit, elector și contributor în același timp, această percepție se va schimba, atunci lucrurile o vor lua la vale.

Semnificativ în acest sens par a fi următoarele:

Când se apucă de o treabă, bună sau rea, de o construcţie împreună cu alţii sau, dimpotrivă, de distrugerea Europei pe cont propriu, germanii o fac serios, cu metodă şi cu exaltare, ducând în general lucrurile până la capăt.

Ultima frază a articolului face sinteza actualului pericol al proiectului european:

Intrăm în epoca discursului naţionalist şi protecţionist, a identităţilor resuscitate şi a neîncrederii în Proiectul European. Intrăm în epoca Frauke Petry.

Iar pentru noi ca români, după eforturile și cedările succesive făcute pentru a intra în această construcție, va fi cu adevărat problematic scenariul destrămării acestei construcții numite Uniunea Europeană. Ar fi vreo șansă să ne refacem economia?

 

 

Reclame

Comentați!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s